
Owoce i warzywa dla uczniów
Jabłka, gruszki, marchewka, pomidory i mleko - Nasza szkoła bierze udział w Programie dla szkół, który ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz działania edukacyjne realizowane w szkołach.
W programie uczestniczą uczniowie klas I-V szkoły podstawowej.
Jest to program edukacyjny, dzięki któremu, w atrakcyjny sposób, dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania. W ramach uczestnictwa w Programie szkoła zawarła umowę z dostawcą, który dostarcza owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne, które następnie są udostępniane dzieciom w klasach I-V. W każdym semestrze dzieci uczestniczące w Programie otrzymają, co najmniej 3 razy w tygodniu, przez 12 tygodni, łącznie: 44 porcje świeżych owoców i warzyw oraz soków lub przecierów owocowych,- 42 porcje mleka i produktów mlecznych. Do dzieci w ramach Programu trafią następujące produkty: jabłka, gruszki, truskawki, soki lub przeciery owocowe, marchewki, rzodkiewki, kalarepa, pomidorki oraz mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.